درمان درد معده با موز
برخی اوقات ناراحتی معده، شبیه زخم معده است. اما آزمایش ها نشان داده اند که چنین نیست. ممکن است آن را سوء هاضمه بنامید، ولی پزشکان این حالت را " سوء هاضمه بدون زخم" نام نهاده اند و این بدان معنی است که فرد به نوعی ناراحتی معده دچار می شود که گهگاه با دل درد و تهوع همراه می باشد و غالباً به دنبال خوردن غذا اتفاق می افتد که نوعی حساسیت فوق العاده معده می باشد. بررسی های پژوهندگان هندی بر روی تعدادی بیمار نشان داد که موز می تواند درمان این حساسیت باشد. این مداوای سنتی، سبب رفع آشفتگی معده ، به خصوص تسکین سوء هاضمه شد.
پس به این ترتیب معلوم می شود که موز چهار برابر مؤثرتر از دارونماها بوده است. دکتر رونالد هافمَن، نویسنده مقاله می گوید:" چنانچه از دل درد و سوء هاضمه رنج می برید، مصرف روزی یک عدد موز شما را از پزشک بی نیاز می کند."
از سوی دیگر، در مصرف قهوه اعم از کافئین دار یا بدون کافئین، نهایت احتیاط را به کار برید، زیرا طبق بررسی های صورت گرفته به وسیله پژوهندگان دانشگاه میشیگان، قهوه ممکن است سوء هاضمه ایجاد کند. پژوهش های آنان بر روی 55 نفر از افراد مبتلا به ناراحتی های گوارشی آشکار ساخت که نیمی از این افراد با نوشیدن روزانه حداقل دو فنجان قهوه دچار سوء هاضمه شده اند. حتی نوشیدن قهوه بدون کافئین هم موجب سوء هاضمه می شود. در این مورد محققان معتقدند :" ممکن است در قهوه نوعی اسید وجود داشته باشد که باعث اختلالات گوارشی می شود."
چه نوع مواد غذایی بیشتر باعث ناراحتی های معده می شود؟
پژوهندگان آلمانی در بیمارستان مونیخ این پرسش را مطرح ساختند و پاسخی را که دریافتند برای شما در زیر آورده ایم :
گاهی معده افراد سالم با خوردن موادغذایی مانند مایونز، کلم، خوراک های سرخ شده و شور دچار درد شده و از خود واکنش نشان می دهد. کسانی که دچار سوء هاضمه ( بدون زخم ) شده اند، با صرف قهوه، گوشت قرمز، غذاهای سرخ شده، نوشابه های گازدار و آب میوه به درد معده گرفتار می شوند. افرادی هم که زخم معده دارند، پس از خوردن قهوه، نوشابه های گازدار و آب میوه با شدیدترین واکنش های دردناک معده روبرو می شوند.
درمان سوزش معده
بیست سال پیش، برای درمان زخم معده از کِرِم هایی استفاده می شد که چربی و کلسترول بالایی داشتند، در نتیجه باعث بروز حملات قلبی می شدند. ولی امروزه برای درمان زخم معده، از آنتی بیوتیک استفاده می شود.
سال 1983، دکتر باری مارشالBarry Marshall متوجه شد کهعامل ایجاد زخم معده، عفونت ایجاد شده توسط هلیکو باکتر پیلوری است و می توان با مصرف آنتی بیوتیک آن را درمان کرد. ولی بقیه او را مسخره کردند و به این حرف او خندیدند.
اما اکنون مردم این مسئله را قبول دارند و می دانند
هر کسی که دارای زخم و سوزش معده باشد و آزمایش خونی او نیز برای هلیکو باکتر مثبت باشد، بایستی آنتی بیوتیک مصرف کند.
تحقیقات اخیر نشان داده که 19 نوع میکروب در معده انسان زندگی می کنند. این میکروب ها در بزاق دهان نیز وجود دارند، بنابراین می توانند با بوسیدن منتقل شوند. انواع هلیکوباکتر در معده سگ، گربه، خوک، میمون، موش، مرغ و سایر پرندگان کشف شده است.
روش های استاندارد برای درمان سوزش و زخم معده:
- مصرف کلاری ترومایسین (Clarithromycin)500 میلی گرمی ، روزی دو بار به مدت یک هفته.
- مصرف مترونیدازول (Metronidazole)500 میلی گرمی، روزی دو بار به مدت یک هفته.
- مصرف اُمپرازول (Omeperazole)20 میلی گرم یک بار در روز.
وقتی شخصی سوزش معده داشته باشد ولی عفونتی در او دیده نشود، شاید پزشک تشخیص دهد که بهGERD 1مبتلاست و بایستی همواره داروهای معده را برای تسکین درد مصرف کند.
برای تشخیص این بیماری، ابتدا بایستی توسط پزشک دو نوع آنتی بیوتیک و یک نوع داروی معده حداقل به مدت یک هفته برای فرد تجویز شود.
اگر آنتی بیوتیک ها علائم سوزش را کاهش ندادند، فرد باید آمپی سیلین و یک نوع داروی معده را به مدت شش هفته مصرف کند.
اگر باز هم جواب نداد و سوزش معده ادامه داشت، پزشک می تواند تشخیص دهد که فرد دارایGERD* است که درمانی هم برای آن وجود ندارد.
پی نوشت :
*GastroEsophaggeal Reflex Disease : در این بیماری محتویات درون معده به مری برمی گردد که به علت ضعیف بودن ماهیچه بین مری و معده می باشد یعنی این دریچه به درستی نمی تواند بسته شود. همچنین باعث التهاب مری می شود.